Що таке стовбурові клітини?

Ukrainian

Що таке стовбурові клітини?

В тілі людини містяться сотні різних видів клітин, важливих для нашого здоров’я. Ці клітини є суттєвими для щоденної підтримки його життєвих функцій, таких, що дозволяють нашому серцю битися, мозку думати, ниркам очищати нашу кров, шкірі замінювати мертві клітини тощо. Унікальна роль стовбурових клітин полягає у виробництві всіх цих різних типів клітин. Стовбурові клітини є постачальниками нових клітин нашому організмові. Коли стовбурові клітини діляться, вони можуть або самовідновлюватися, або ж примножувати інші спеціалізовані типи клітин. Зокрема, стовбурові клітини, що знаходяться в шкірі, можуть або виробити більше стовбурових клітин шкіри, або утворити диференційовані клітини шкіри, які мають свої власні функції, такі, наприклад, як виробництво пигменту меланіну.

Чому стовбурові клітини важливі для вашого здоров’я?

Під час травми чи хвороби наші клітини також пошкоджуються або гинуть. Коли таке трапляється, стовбурові клітини активуються, щоб відновити пошкоджені тканини. Вони також задіяні в заміні інших клітин, коли ті помирають природним шляхом. Таким чином, наші стовбурові клітини підтримують нас здоровими та запобігають нашому передчасному старінню. Тобто вони діють як наша власна армія мікроскопічних лікарів.

Які є види стовбурових клітин?

Існує багато різних видів стовбурових клітин. Вчені вважають, що кожен орган нашого тіла має свій власний специфічний тип стовбурових клітин. Наприклад, клітини нашої крові походять зі стовбурових клітин крові (відомих також як гематопоетичні клітини). Стовбурові клітини також присутні під час найраннішої стадії розвитку людини, що зветься ембріональним розвитком.  Коли вчені ізолюють такі клітини з ембріону та вирощують їх у лабораторних умовах, їх називають «ембріональними стовбуровими клітинами» (ЕСК).

Вчені цікавляться цими клітинами через те, що природна функція ембріональних стовбурових клітин полягає в утворенні всіх органів і тканин у нашому тілі під час розвитку людини. На практиці це означає, що з ембріональних стовбурових клітин, на відміну від стовбурових клітин дорослого організму, які називаються «соматичними стовбуровими клітинами», в лабораторних умовах можна одержати практично будь-які із сотень типів людських клітин. Наприклад, у той час, як соматичні стовбурові клітини крові можуть виробляти лише кров’яні клітини, ембріональні стовбурові клітини можуть утворювати клітини крові, кісток, шкіри, мозку тощо.

Крім того, ембріональні стовбурові клітини запрограмовані природою для створення тканин і навіть органів, в той час як соматичні стовбурові клітини позбавлені такої функції. Це означає, що ембріональні стовбурові клітини виявляють більший природний потенціал щодо відновлення пошкоджених органів. Вчені беруть ембріональні стовбурові клітини з кількаденних ембріонів, одержаних in vitro (тобто в лабораторній пробірці), для лікування безпліддя, й які не були використані донорами, отже, інакше були б спрямовані на знищення.

Що таке індуковані плюрипотентні стовбурові клітини або iPS-клітини?

Цей новий тип стовбурових клітин, які звуться «індукованими плюрипотентними стовбуровими клітинами» (ІПСК), або англійською «іPS-клітинами», викликає чималий інтерес у вчених і лікарів. Причина такої великої популярності їх зумовлена тим, що індуковані плюрипотентні клітини мають майже всі трансформаційні властивості ембріональних стовбурових клітин, але походять не з ембріона, а із тканин дорослої людини. Таким чином, практичне застосування iPS-клітин не породжує етичних проблем, звичайно пов’язаних з використанням ембріональних стовбурових клітин. Крім того, перевага індукованих плюрипотентних клітин є в тому, що їх одержують із соматичних клітин самого пацієнта.  Це означає, що iPS-клітини можуть бути повернуті пацієнтові без ризику імунного відторгнення, явища, що досить часто зустрічається під час пересадки ембріональних стовбурових клітин, через те, що їх було взято не від тієї самої особи, яка має їх отримувати.

Що чекає на нас у майбутньому і як стовбурові клітини можуть змінити те, як ваш лікар буде вас лікувати?

Внаслідок того, що запрограмованим природою головним завданням стовбурових клітин є заміна хворих або старих клітин на нові, у вчених виникла ідея використання стовбурових клітин для терапії пацієнтів із широким спектром медичних захворювань. Вона полягає в тому, що вводячи в організм пацієнта стовбурові клітини або ж диференційовані клітини, одержані зі стовбурових клітин, ми, таким чином, можемо використати цю природну здатність стовбурових клітин до зцілення, з метою повернути пацієнтові здоров’я.

Наприклад, якщо в пацієнта стався серцевий напад, трансплантація стовбурових клітин йому як терапія має на меті, щоб пересаджені стовбурові клітини відновили пошкоджені тканини серця. Проте природний запас стовбурових клітин дорослої людини має обмежені можливості щодо відновлення нашого пошкодженого організму. Власні стовбурові клітини серця просто не в змозі самостійно подолати шкоду від інфаркту, але пересадка мільйонів стовбурових клітин має бути набагато потужнішою для оновлення ушкоджених тканин.

Тому, роблячи пацієнту трансплантацію стовбурових клітин, ми підвищуємо здатність його організму до зцілення, яка виявляється обмеженою з причини лімітованої кількості природних стовбурових клітин. Деякі проблеми вимагають вирішения до того, як лікування стовбуровими клітинами стане більш поширеним методом лікування. У тому числі це стосується питання безпеки (оскільки стовбурові клітини потенційно можуть утворювати пухлини), а також проблеми імунного відторгнення. Незважаючи на це, стовбурові клітини найімовірніше вдосконалять медицину, і, цілком можливо, через одне чи два десятиріччя більшість із нас будуть знати когось або й самі будуть тими, хто отримав трансплантацію стовбурових клітин.

Стовбурові клітини є перспективними для лікування більшості основних хвороб, з якими люди зтикаються в плині життя: рак, серцево-судинні захворювання, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, інсульт, хвороба Гентінгтона, травми спинного мозку та багато інших.

Які методи лікування стовбуровими клітинами доступні вже зараз, і чому більшість лікарів рекомендують розглядати їх використання з обережністю і лише як останній захід?

На сьогодні для пацієнтів є доступними декілька технологій пересадки стовбурових клітин, безпечність та ефективність яких було доведено вченими. Найкращим прикладом є трансплантація кісткового мозку. Проте багато неперевірених методів лікування стовбуровими клітинами зараз широко рекламують і пропонують в усьому світі. Також часто такі методи привертають багато уваги з боку засобів масової інформації, особливо коли таке лікування отримують зірки спорту або інші знаменитості. В цілому, вчені та лікарі, що працюють у галузі стовбурових клітин, попереджають пацієнтів про можливі негативні наслідки таких методів лікування, бо залишається неясним, чи ці процедури є дійсно ефективними і безпечними. Відомі випадки, коли пацієнти гинули від такого лікування. Хоча є досить виправданим розглядання всіх варіантів, коли людина стикається з потенційно невиліковною хворобою, проте ми рекомендуємо Вам розглядати ці методи лікування лише як останній захід і тільки після розмови з вашим особистим лікарем.

Translated by Constantin Nelep

 

Leave a Reply